JERRY LEGER – DONLANDS

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Latent Recordings
Distr.: Bertus

De 38-jarige Canadese zanger en songschrijver Jerry Leger uit Toronto heeft ons in de voorbije jaren al meerdere keren weten te verrassen met heel mooie platen die hij als soloartiest of met zijn band ‘The Situation’ heeft uitgebracht. Hij heeft sinds zijn debuut in 2005 al zo’n dertien albums op zijn conto staan, maar onze eerste kennismaking met Jerry Leger dateert pas van maart 2019 toen we zijn album “Too Broke To Die” voor ‘Rootstime’ mochten recenseren. In november van dat jaar volgde dan nog een plaat van Jerry Leger solo die “Time Out For Tomorrow” als titel kreeg. In april 2022 mocht ik hier ook nog mijn evaluatie neerschrijven over de toen uitgebrachte plaat “Nothing Pressing”. Onder zijn muzikale collega’s kan Jerry Leger op enkele beroemde fans rekenen zoals de Canadese artiesten Ron Sexsmith, Bert Jansch, Jim Lauderdale en Michael Timmins van ‘Cowboy Junkies’.

Nu heeft hij met de cd “Donlands” alweer een nieuw elfde studioalbum klaargestoomd dat tien nieuwe zelfgeschreven nummers bevat en dat werd ingeblikt met de van zijn eerdere werk met o.a. Lucinda Williams, Tom Waits, Bob Dylan en Neil Young gekende producer Mark Howard in een opnamestudio in wat vroeger het oude ‘Donland Theatre’ was in Toronto. De muzikanten die daarbij voor extra instrumentatie bij de songs hebben gezorgd waren ook nu weer ‘The Situation’, zijnde bassist Dan Mock, toetsenist Alan Zemaitis en drummer Kyle Sullivan, terwijl Aaron Goldstein als gastmuzikant meespeelt op pedal steel en elektrische gitaar.

De eerste single die uit “Donlands” werd getrokken is de op de bijgaande video te horen song “Three Hours Ahead Of Midnight”. Inmiddels is er ook al gekozen voor een tweede single met het nummer “Slow Night In Nowhere Town” waarmee deze plaat kwalitatief sterk wordt afgesloten. Zoals op haast al zijn vorige albums is het ook hier weer vruchteloos zoeken naar een ietwat mindere song. Liedjes componeren lijkt wel een makkie te zijn voor Jerry Leger zoals op “Donlands” alweer mag blijken uit nummers als de met een emoballad van Roy Orbison vergelijkbare openingstrack “Sort Me Out”, “I Was Right To Doubt Her”, “I’ll Stay”, “Out There Like The Rain” en het poëtische “The Flower And The Dirt”. En dan zijn er ook nog de heerlijke pianoballads “Wounded Wing” en “I Need Love”, naast de twee songs uit deze plaat die reeds als single zijn verschenen.

(valsam)